Mnoho lidí se dívá na med, jeden z hlavních produktů včel, pouze jako na pochutinu s příjemně sladkou chutí. To ale není jediná báječná vlastnost medu. Přesto je spotřeba medu v České republice nižší, než je tomu v okolních státech - asi 25 dkg na osobu za rok.
Existuje celá řada důvodů proč cukr nahradit medem. Například kosmetický průmysl už dlouhá léta blahodárné účinky medu využívá. Sklenice medu podle poslední vědeckých výzkumů dokáže nahradit tradiční pleťové přípravky, které stojí rozhodně více peněz. Dokonce druhy medu manuka a kanuka dokážou léčit i akné, které v mládí a poté i později trápí mnoho mužů i žen.
Med je možné použít i na posílení imunity, neboť je bohatý na polyfenoly, nebo-li antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály a jinými škodlivými látkami. Při nemoci pak med potlačuje a ulevuje od dráždivého kašle.
Med slouží díky svým antibakteriálním vlastnostem, které jsou způsobené malým množstvím peroxidu vodíku, i pro ošetření ran a popálenin. Dokonce se med využívá i při hojení ran po chirurgických zákrocích.
To ale zdaleka nejsou všechny výtečné vlastnosti medu. Med i podle studie z roku 2006 podporuje střevní mikroflóru a jedná se tak o přírodní prostředek na podporu trávení. Nedávná odborná studie ukazuje, že med může být dokonce použit jako náhrada sacharidů během vytrvalostních a fyzicky náročných výkonů, což může vést ke zvýšení sportovního výkonu.
Zdroj:http://www.elle.cz/krasa/fitness-a-zdravi/med-5-zazracnych-ucinku